Teoribok – alarm og forsterker
Elektronikk – prosjekt til fordypning er primært laget for prosjekt til fordypning i data-elektronikerfaget i den videregående skolen, basert på lokalt utarbeidet læreplan. Men den er også godt egnet til arbeidslivsfag i ungdomsskolen. Et eksempel på lokal læreplan finner du nederst på denne siden (word-dokument).
Denne teoriboka er knyttet opp mot to modulbaserte byggeprosjekter, en enkel alarm og en enkel forsterker der hver elev bygger sin modul.
Arbeids- og teorioppgaver, funksjonsbeskrivelser og produksjonsunderlag til alle modulene og simuleringsfiler til de fleste modulene finner du nederst på siden som zip-filer.
Gjennom å bygge opp disse to enkle elektronikksystemene lærer elevene lodde- og monteringsteknikk, komponentkunnskap og systemforståelse, og ved å utføre måle- og arbeidsoppgavene til modulene lærer elevene grunnleggende teori, dokumentasjonsbruk og måle- og feilsøkingsteknikk. I forbindelse med sammenkobling av modulene må elevene samarbeide og de får dermed også øvelse i å uttrykke seg muntlig og skriftlig. Hver elev gjør teori- og måleoppgavene til sin modul og presenterer resultatet for klassen.
Boka med tilhørende ressurser er et resultat av et undervisningsopplegg forfatteren har brukt i fagene elektromekanisk arbeid og apparatmontasje og i elektronikk på grunnkurs. Slik opplegget foreligger i dag, er det primært tenkt brukt i prosjekt til fordypning i dataelektronikerfaget med en tidsramme på omkring 2 timer (60-minutters enheter) i uken. Opplegget kan også organiseres som to enkeltstående prosjekter, med et tidsforbruk på omkring 40 timer (i 60-minutters enheter) på hvert prosjekt. Det er ikke nødvendig å ha tilgang til Multisim for å kunne bruke boka.
Opplegget kan også brukes til å gi elevene en grunnleggende innføring i elektronikk ved å gjennomføre byggeprosjektene i full skala og deretter bare gjøre teorioppgavene.
Et av kompetansemålene i læreplanen for Vg1 elektrofag er at: "eleven skal kunne vurdere og prøve ut ideer til produkter". Å bygge alarmen og forsterkeren vil kunne bidra til nettopp dette.
Nedenfor kan du laste ned zip-filer med:
Alarmen - mønsterkorttegninger, funksjonsbeskrivelser og oppgaver. PDF-filer og Multisim- og Ultiboardfiler
og
Forsterkeren - mønsterkorttegninger, funksjonsbeskrivelser og oppgaver. PDF-filer og Multisim- og Ultiboardfiler
Hvis dere får problemer ved bruk av filene, vennligst kontakt forlaget for informasjon.
Ferdige mønsterkort er å få kjøpt til alle modulene. Se informasjon litt lengre ned på siden. Men dersom skolen har nødvendig utstyr, kan dere lage mønsterkortene selv. Mønsterkorttegningene kan lastes ned som PDF med filnavn som for eksempel "monsterkort_alarm".
Mønsterkort til alarmen og mønsterkort til forsterkeren kan kjøpes som komplette sett fra: Elprint Norge AS www.elprint.no, tlf.: 55 92 55 00. E-post: elprint@elprint.no
Et komplett sett med mønsterkort til alarmen (et alarmpanel) inneholder alle 15 mønsterkortene (15 moduler, M1 til M15).
Et komplett sett med mønsterkort til forsterkeren (et forsterkerpanel) inneholder alle 17 mønsterkortene (17 moduler, M1 til M17).
Bestilling av kort kan gjøres på e-post eller telefon. Bruk følgende referansenummer ved bestilling:
Alarm M1 til M15 pnl har referanse nr. 168030
Forsterker M1 til M17 pnl har referanse nr. 167218
Etter å ha kjøpt bøker, kan skolen få brukernavn og passord ved å kontakte oss pr. epost eller telefon. Sidene er gratis (prøveordning i dette skoleåret). For å få en oversikt over hvem som bruker opplegget, har vi valgt å dele ut brukernavn og passord.
Forhåndsvis | Vedlegg | Størrelse |
---|---|---|
alarmen.zip | 17.13 MB | |
forsterkeren.zip | 17.64 MB | |
lokal_lareplan_vg1_ptf_data-elektroniker.doc | 49.5 KB |