Boka er skrevet for faget kjemi med næringsmiddelkjemi etter læreplanen for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk. Sammen med læreboken Næringsmiddelkjemi for næringsmiddelteknikere dekker boken målene 10, 11 og 12. Det er også tatt hensyn til aktuelle felles mål for linjen.
Noen av øvelsene støtter opp om og utdyper teorien i faget, og noen gir øvelse i bruk av utstyr som er nødvendig i næringsmiddelanalyser. Øvelsene er ordnet slik at det passer å gå gjennom dem i forbindelse med de enkelte kapitlene i teoriboken.
Det er viktig at studentene gjør seg kjent med boken, slik at de kan slå opp i den ved behov. Vi har derfor forsynt boken med en detaljert innholdsfortegnelse.
For å kunne dekke mål 12 har vi tatt med noe generelt om laboratoriearbeid, om datablad, utstyr og sikkerhet. På et laboratorium kan det lett skje uhell, og litt om førstehjelp er derfor også med. For å kunne arbeide trygt i laboratoriet mener vi det er nødvendig at disse emnene gjennomgås i de første timene på laboratoriet, helst med praktiske øvelser med for eksempel brannslokkingsutstyr.
Journalskriving omtales i sammenheng med regler for laboratoriearbeid.
Bak i boken har vi tatt med en del elementære teknikker for analytisk arbeid, teoretisk bakgrunn og utførelse. Studentene bør lese dette etter hvert som de får bruk for det, og siden slå opp i materialet ved behov.
Vi behandler også nødvendig utstyr og bruken av det. Ellers henviser vi til omtale bak i boken.
Noen avsnitt tar for seg alminnelige analysemetoder og instrumenter som kan brukes i en rekke analyser. Vi tar opp bruken av slike metoder og instrumenter også senere i boken, og avsnittene kan da med fordel repeteres.