Bind 1 av RENHOLD – HØGRE UTDANNING beskriver hva som skjer ved tilsmussing og renhold; hvorfor smusset fester seg til flater, hvordan smusset kan fjernes, egenskaper til de aktører som deltar i renholdsprosessene; smuss, vann, materialer i de tilsmussede flater, renholdsmidler, renholdsutstyr m.m.
Renhold av maskiner, utstyr og lokaler i offentlig sektor og næringsliv må gjennomføres ut fra svært forskjellige forutsetninger. I Bind 2 beskrives renholdet i noen få utvalgte bransjer og områder. Hensikten med renholdet er forklart og begrunnet. Sammensetning av og egenskaper til smusset som skal fjernes og materialer som smusset skal fjernes fra er beskrevet. Det er redegjort for aktuelle lover og forskrifter som regulerer renholdet og hvordan renholdet kan gjennomføres.
Det utvikles stadig nye metoder, renholdsmidler og utstyr som kan være bedre egnet enn de "gamle". I Bind 2 er metoder, renholdsmidler og renholdsutstyr som har vært gode og velegnede, beskrevet. Det vil sikkert komme nye som er bedre egnet. Den som har ansvar for renholdet bør derfor følge med i utviklingen av nye metoder og midler, prøve ut nye hjelpemidler og velge det som er best egnet.
Hensikt og forutsetninger for renholdet kan være meget forskjellig fra bransje til bransje. I Bind 2 beskrives hvorfor og hvordan renholdet kan gjennomføres innenfor noen av de viktigste bransjene, med svært forskjellige forutsetninger og problemer, slik som f.eks. sykehus og elektronisk industri.
Planlegging og gjennomføring av kvalifisert renhold er i liten grad avhengig av ordinære kunnskaper og praktiske ferdigheter. Derimot er det nødvendig å kjenne til hensikt og forutsetninger for renholdet, lover og forskrifter, kvalitetskontroll (internkontroll) av renholdet, vanlige feil og problemer, samt renholdsmidler og utstyr som brukes. Det er dette Bind 2 omhandler.
Hvordan boken kan brukes
Bind 2 er skrevet som en lærebok og et oppslagsverk.
Boken er inndelt i kapitler som beskriver forutsetninger og gjennomføring av renholdet i noen bransjer og avgrensede renholdsområder.
Bakerst i boken finnes avsnitt som forklarer:
Tiltak ved blodsøl og brukte sprøyter
Tiltak ved uhell med store utslipp av renholdsmidler
Førstehjelp ved skader i forbindelse med renhold
Den som mangler oversikt og kunnskaper om hva som kan og bør brukes til renholdet, kan studere matrisene i kapittel 17.
I noen tilfeller trenger utførende renholder en konkret beskrivelse av hvordan renholdet skal utføres. Det er utarbeidet to prosedyrer (står etter kapittel 17) som kan brukes som eksempler på hva en prosedyrebeskrivelse bør inneholde.
Den som tror at kvaliteten på renholdet er bra, bør lese avsnittet Teori og praksis. Her beskrives feil som kan ha alvorlige hygieniske konsekvenser. Hendelsene er basert på forfatterens egne opplevelser og observasjoner.
Det har vært nødvendig å bruke en del faguttrykk som ikke kan erstattes med selvforklarende norske ord. I avsnittet "Faguttrykk - forklaringer og utfyllende opplysninger" bakerst i boken er betydningen av de faguttrykk som er brukt i Bind 2 forklart.
Bind 1 har et Fagleksikon - "Faguttrykk – forklaringer og utfyllende opplysninger" – på ca. 50 sider, bakerst i boken. Her står forklart betydningen av en rekke ord som brukes i forbindelse med beskrivelse av renhold.
Innholdsfortegnelse og stikkordsregistre vil i mange tilfeller kunne lede til opplysninger som gir svar på ubesvarte spørsmål om renhold.
Innhold
Innledning
Hvordan kan boken brukes
1 Vask og etterbehandling av tøy
1.1 Hensikt og forutsetninger
1.2 Generelle retningslinjer for håndtering, vask og etterbehandling av tøy
1.3 Den praktiske gjennomføringen av vask og etterbehandling
1.4.Kvalitetskontroll
1.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
1.6 Utilfredsstillende resultater – årsaker og botemidler
1.7 Problemer med vaskemaskin eller vaskemidler
1.8 Midler for vask og etterbehandling
1.9 Utstyr som brukes til vask og etterbehandling
2 Renhold i storkjøkken
2.1 Hensikt, forutsetninger og hygieniske krav
2.2 Generelle retningslinjer for renholdet
2.3 Den praktiske gjennomføringen av renholdet
2.4 Kvalitetskontroll
2.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
2.6 Utilfredsstillende renholdsresultat – årsaker og botemidler
2.7 Renholdsmidler
2.8 Utstyr som brukes til renhold i storkjøkken
3 Oppvask
3.1 Hensikt og forutsetninger
3.2 Generelle retningslinjer for oppvasken
3.3 Den praktiske utførelsen av oppvasken
3.4 Kvalitetskontroll
3.5 Tiltak ved kvalitetavvik
3.6 Utilfredsstillende oppvaskresultat – årsaker og botemidler
3.7 Problemer med oppvaskmaskin eller oppvaskmidler
3.8 Oppvaskmidler
3.9 Utstyr som brukes til oppvask
4 Renhold av sanitæranlegg og badeanlegg
4.1 Hensikt og forutsetninger
4.2 Generelle retningslinjer for renholdet
4.3 Den praktiske gjennomføringen av renholdet
4.4 Kvalitetskontroll
4.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
4.6 Utilfredsstillende renholdsresultat – årsaker og botemidler
4.7 Renholdsmidler
4.8 Utstyr som brukes til renhold av sanitæranlegg
5 Renhold av gulv
5.1 Hensikt og forutsetninger
5.2 Generelle retningslinjer for renholdet
5.3 Den praktiske gjennomføringen av renholdet
5.4 Kvalitetskontroll
5.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
5.6 Utilfredsstillende renholdsresultat – årsaker og botemidler
5.7 Renholdsmidler
5.8 Utstyr som brukes til renhold av gulvbelegg
6 Renhold av romflater og inventar
6.1 Hensikt og forutsetninger
6.2 Generelle retningslinjer for renholdet
6.3 Den praktiske gjennomføringen av renholdet
6.4 Kvalitetskontroll
6.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
6.6 Utilfredsstillende renholdsresultat – årsaker og botemidler
6.7 Renholdsmidler
6.8 Utstyr som brukes til renholdet
7 Renhold i helsevesenet
7.1 Hensikt og forutsetninger
7.2 Generelle retningslinjer for renhold av utstyr, inventar og romflater
7.3 Den praktiske utførelsen av renholdet
7.4 Kvalitetssikring -- kvalitetskontroll
7.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
7.6 Problemer med renholdet -- årsaker og botemidler
7.7 Renholdsmidler
7.8 Utstyr som brukes til renhold i helsevesenet
8 Renhold i næringsmiddelindustrien
8.1 Hensikt og forutsetninger
8.2 Generelle retningslinjer for renholdet
8.3 Den praktiske utførelsen av renholdet
8.4 Kvalitetskontroll
8.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
8.6 Utilfredsstillende renholdsresultater -- årsaker og botemidler
8.7 Renholdsmidler
8.8 Utstyr som brukes til renhold i næringsmiddelindustrien
9 Renhold i innendørs idrettsanlegg, gymnastikksaler og treningsinstitutter
9.1 Hensikt og forutsetninger
9.2 Generelle retningslinjer for utførelse av renholdet
9.3 Den praktiske utførelsen av renholdet
9.4 Kvalitetskontroll
9.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
9.6 Utilfredsstillende resultater -- årsaker og botemidler
9.7 Renholdsmidler
9.8 Utstyr som brukes til renhold i innendørs idretts- og treningsanlegg
10 Renhold i anlegg, verksted og industriell virksomhet
10.1 Hensikt og forutsetninger
10.2 Generelle retningslinjer for utførelse av renholdet
10.3 Den praktiske utførelsen av renholdet
10.4 Kvalitetskontroll
10.5 Tiltak ved kvalitetsavvik
10.6 Utilfredsstillende resultater -- årsaker og botemidler
10.7 Renholdsmidler
10.8 Utstyr som brukes til renhold i anlegg, verksted og industriell virksomhet
11 Renhold av utvendige bygningsflater
11.1 Hensikt og forutsetninger
11.2 Generelle retningslinjer for utførelse av renholdet
11.3 Den praktiske utførelsen av renholdet
11.4 Utilfredsstillende renholdsresultat -- årsaker og botemidler
11.5 Renholdsmidler
11.7 Utstyr som kan brukes til renhold av utvendige bygningsflater
12 Renhold av ventilasjonsanlegg
12.1 Hensikt og forutsetninger
12.2 Generelle retningslinjer for renholdet
12.3 Den praktiske gjennomføringen av renholdet
12.4 Utilfredsstillende renholdsresultat -- årsaker og botemidler
12.5 Renholdsmidler
12.6 Utstyr som brukes til renhold av ventilasjonsanlegg
13 Renhold og vedlikehold av utstyr til renhold
13.1 Hensikt og forutsetninger
13.2 Generelle retningslinjer for renhold og vedlikehold av utstyr til renhold
13.3 Den praktiske gjennomføringen av renhold og vedlikehold
13.4 Utilfredsstillende resultat -- årsaker og botemidler
13.5 Renholdsmidler
13.6 Utstyr som brukes til renhold av renholdsutstyr
14 Tiltak ved blodsøl og brukte sprøyter
14.1 Hensikt og forutsetninger
14.2 Den praktiske gjennomføringen av renholdet
14.3 Førstehjelp ved fare for blodsmitte
15 Tiltak ved uhell med store utslipp av renholdsmidler
16 Førstehjelp ved skader i forbindelse med renhold
17 Valg av renholdsmidler
Eksempler på renholdsprosedyrer
Teori og praksis -- eksempler fra praksis som viser hva som gjøres og hva som ikke burde vært gjort
Misforståelser om renhold og hygiene
Faguttrykk -- forklaringer og utfyllende opplysninger
Litteraturhenvisninger
Alfabetisk stikkordregister
Tematisk stikkordregiste