• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
    • Design og håndverk
    • Elektrofag
    • Restaurant- og matfag
    • Service og samferdsel
    • TIP
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Videregående skole / Service og samferdsel

Service og samferdsel Vg1

Forfatter: 
Madsen, Eikebø, Fløttum, Gunderrud, Norheim, Strømeng
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258405501
Sidetall: 
368
Pris: 495,00 kr
Kjøp

Tverrfaglig praksislæring
Denne tverrfaglige praksislæringsboka bygger på at elevene skal utføre konkrete oppgaver slik yrkesfaglige utdanningsprogrammer legger vekt på. Hvert kapittel starter med et praktisk oppdrag. Deretter følger teorien som skal brukes for å løse oppdraget. Etter hvert som vi skrider fram i pensum, vil oppdragene kunne gjøres mer og mer tverrfaglige. De fleste oppdragene er åpne. De kan knyttes til virksomheter i lokalmiljøet, ungdomsbedrift eller en fiktiv bedrift (papirbedrift). Dette bestemmes av elever og lærer.

Praksisoppgavene/oppdragene har to hensikter:
1 Når vi starter med konkrete oppdrag, får elevene økt forståelse for hvordan teorien skal brukes, og hvorfor det er viktig å lære teorien. Det er ikke et krav at elevene utfører alle oppdragene, men det setter tankene i sving på hva teorien kan brukes til.

2 Vi tilfredsstiller de mange kompetansemålene der elevene skal utføre oppgaver. Dette stimulerer også elevene til å tenke praktisk, og opplæringen får mange likhetstrekk med det de vil oppleve som lærlinger.
 
Bokas oppbygning
Boka integrerer kompetansemålene i læreplanen. De grupperes i fem arbeidsområder i en logisk progresjon. Ideen bak strukturen er at elevene først må lære en del verktøy for å løse oppdragene de skal arbeide med. Deretter starter de med det mest virkelighetsnære, å beskrive, produsere og selge et produkt. Dette settes inn i en større og strategisk sammenheng ved bruk av forretningsplanen. Til slutt lærer elevene om forskjellige oppgaver som utføres internt i en virksomhet. Arbeidsområdene er forholdsvis selvstendige deler. Det åpner for at man kan bruke en annen progresjon i opplæringen enn det boka legger opp til.

Først i boka beskrives de åtte lærefagene som utdanningsprogrammet leder ut i.
Arbeidsområde 1 Hjelpemidler og verktøy i service og samferdsel
Dette arbeidsområdet tar for seg forskjellige hjelpemidler som elevene bruker for å løse de fleste oppdragene gjennom skoleåret. Herunder kommer samarbeid, møtevirksomhet, datainnsamling og EDB. Gjennom oppdragene i arbeidsområdet får elevene innsikt i læreplanens og bokas innhold samt måten undervisningen kan gjennomføres på. Det gir dem et godt grunnlag for å delta i beslutninger om arbeidsmåter, oppgaver o.a. senere i skoleåret.

Arbeidsområde 2 Hoved – og tilleggsleveranser, prisfastsettelse og marked
I dette området beskriver elevene produkter som skal produseres og selges. Produktet kan ikke isoleres, men ses i sammenheng med prisen og det markedet som skal betjenes. Produktbeskrivelsene kan knyttes til egen bedrift, papirbedrift eller til det lokale næringslivet.

Arbeidsområde 3 Produksjon, salg og markedsføring
Her skal elevene produsere, selge og markedsføre produktene som de tidligere har beskrevet. De kan gjerne definere andre produkter som de finner mer interessante og spennende.

Arbeidsområde 4 Forretningsplan og forretningsidé
I dette arbeidsområdet settes produktbeskrivelsen, produksjonen og de andre elementene i områdene 2 og 3 inn i en større sammenheng. Her defineres forretningsidé, det utformes markedsplan, det beregnes kapitalbehov og finansiering, det rekrutteres, det lages budsjetter og selskapsformen bestemmes.
 
Arbeidsområde 5 Interne forhold
Her behandles forskjellige interne forhold. Vi ser på arbeidsoppgaver som kontoroppgaver, logistikk, HMS, føring og avslutning av regnskap og hvordan dette kan organiseres. Kompetansemålene trafikksikkerhet og reiselivsopplevelser plasseres også i dette arbeidsområdet.

Praksislæring - en tilpasning av didaktikk og skolesystem til utdanningsprogram for service og samferdsel - se nederst på siden.
 
Til læreverket er det utarbeidet et veiledningshefte som inneholder bl.a.:
  • Prinsipper knyttet til praktiskorientert opplæring
  • Differensieringsmuligheter i opplæringsformen
Dette heftet kan lastes ned nederst på siden. I tillegg kan du laste ned Forslag til årsplan Vg1 service og samferdsel og forslag til årsplan Vg2 salg, service og sikkerhet.


ForhåndsvisVedleggStørrelse
service_og_samferdsel_veiledningshefte.pdf688.31 KB
arsplan_vg_1.pdf51.02 KB
arsplan_vg2.pdf147.81 KB
praksislaring.pdf715.5 KB
  • Service og samferdsel
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA