Mat og helse i barnehagene blir et stadig mer aktuelt tema. Barnehageloven sier at barnehager skal legge opp virksomheten slik at den fremmer barnas helse.
Denne boken tar sikte på å gi førskolelærerstudenter og SFO- og barnehageansatte grunnleggende kunnskap om ernæring og tilrettelegging og gjennomføring av måltider. Mat for små munner består av to deler:
Unni Baastad er utdannet ved Statens Lærerskole i Husstell, har hovedfagseksamen i ernæring fra USA (University of California og Utah State University) og videreutdanning ved Stabekk Høgskole. Hun har i flere tiår vært høgskolelektor ved Statens Lærerskole i Husstell/Stabekk Høgskole (nå Høgskolen i Akershus), der hun har undervist i fagene ernæring og bolig/miljø. Siden 2001 har hun vært tilsatt som høgskolelektor i faget Mat og helse ved allmennlærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo.
Gjennom flere FoU-prosjekt ved Høgskolen i Oslo har hun vurdert mat- og kostvaner i en rekke barnehager og har sett behovet for dypere og mer systematisk kunnskap om ernæring og hygiene hos de ansatte.
Innhold
A Ernæring, mat og hygiene
1 Innledning
2 Ernæring
2.1 Energiomsetningen
2.2 Energi og energiforbruk
2.3 Regulering av energibalansen
2.4 Kroppsmasseindeks (KMI)
3 Næringsstoffer
3.1 Energigivende næringsstoffer
3.2 Proteiner
3.3 Fett og oljer
3.4 Matoljer
3.5 Karbohydrater
3.6 Vann og væskebalanse
4 Vitaminer
4.1 Vannløselige vitaminer
4.2 Fettløselige vitaminer
5 Mineraler og sporstoffer
5.1 Typer og funksjoner
5.2 Mineraler
5.3 Sporstoffer
6 Krydder og urter
6.1 Krydder som kan brukes
6.2 Urtehage
6.3 Tørking av urter
7 Spise sunt
7.1 Kostsirkelen
7.2 Kostråd for barn
8 Mathygiene
8.1 Trygg mat
8.2 Matmerking
8.3 Bakterier i maten
8.4 Matstell og hygiene
9 Allergier og matintoleranse
10 Hvordan få mer informasjon
B. Måltider og oppskrifter
11 Retningslinjer
11.1 Måltidstyper
11.2 Borddekking
12 Brød og bakverk
12.1 Gjærdeig til brød, rundstykker,boller, pizza
12.2 Grovbrød
13 Lunsj
13.1 Kald lunsj
13.2 Varm lunsj
14 Mellommåltid
15 Mat og aktivitet ute
15.1 Mat på grill
15.2 Utebrød
15.3 På fisketur
15.4 Dyrking og plukking
16 Matprodukter barna kan lage selv
17 Mat tilknyttet merkedagene
17.1 Halloween
17.2 Førjulstiden
17.3 17. mai-fest
18 Bursdagsfeiring
18.1 Varme retter
18.2 Kake på bursdagen
18.3 Erstatning for kake
18.4 Smoothie
19 Referanser + Litteratur