• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Høyere utdanning

Mat for små munner - ernæringslære, hygiene og mat i barnehagen

Forfatter: 
Unni Baastad
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258406027
Pris: 330,00 kr
Kjøp

Mat og helse i barnehagene blir et stadig mer aktuelt tema. Barnehageloven sier at barnehager skal legge opp virksomheten slik at den fremmer barnas helse.

Denne boken tar sikte på å gi førskolelærerstudenter og SFO- og barnehageansatte grunnleggende kunnskap om ernæring og tilrettelegging og gjennomføring av måltider. Mat for små munner består av to deler:

  • Den første delen er en innføring i ernæringslære, med gjennomgang av næringsstoffer, vitaminer, mineraler/sporstoffer, krydder osv. I tillegg er det tatt opp forhold rundt allergi og intoleranse og informasjon om hygieniske forhold knyttet til oppbevaring og bruk av mat.
  • Den andre delen er en samling av oppskrifter tilpasset barn i barnehagen, ordnet tematisk etter aktiviteter, merkedager og årstider.

Unni Baastad er utdannet ved Statens Lærerskole i Husstell, har hovedfagseksamen i ernæring fra USA (University of California og Utah State University) og videreutdanning ved Stabekk Høgskole. Hun har i flere tiår vært høgskolelektor ved Statens Lærerskole i Husstell/Stabekk Høgskole (nå Høgskolen i Akershus), der hun har undervist i fagene ernæring og bolig/miljø. Siden 2001 har hun vært tilsatt som høgskolelektor i faget Mat og helse ved allmennlærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Gjennom flere FoU-prosjekt ved Høgskolen i Oslo har hun vurdert mat- og kostvaner i en rekke barnehager og har sett behovet for dypere og mer systematisk kunnskap om ernæring og hygiene hos de ansatte.

Innhold

A Ernæring, mat og hygiene

1 Innledning

2 Ernæring

2.1 Energiomsetningen

2.2 Energi og energiforbruk

2.3 Regulering av energibalansen

2.4 Kroppsmasseindeks (KMI)

3 Næringsstoffer

3.1 Energigivende næringsstoffer

3.2 Proteiner

3.3 Fett og oljer

3.4 Matoljer

3.5 Karbohydrater

3.6 Vann og væskebalanse

4 Vitaminer

4.1 Vannløselige vitaminer

4.2 Fettløselige vitaminer

5 Mineraler og sporstoffer

5.1 Typer og funksjoner

5.2 Mineraler

5.3 Sporstoffer

6 Krydder og urter

6.1 Krydder som kan brukes

6.2 Urtehage

6.3 Tørking av urter

7 Spise sunt

7.1 Kostsirkelen

7.2 Kostråd for barn

8 Mathygiene

8.1 Trygg mat

8.2 Matmerking

8.3 Bakterier i maten

8.4 Matstell og hygiene

9 Allergier og matintoleranse

10 Hvordan få mer informasjon

B. Måltider og oppskrifter

11 Retningslinjer

11.1 Måltidstyper

11.2 Borddekking

12 Brød og bakverk

12.1 Gjærdeig til brød, rundstykker,boller, pizza

12.2 Grovbrød

13 Lunsj

13.1 Kald lunsj

13.2 Varm lunsj

14 Mellommåltid

15 Mat og aktivitet ute

15.1 Mat på grill

15.2 Utebrød

15.3 På fisketur

15.4 Dyrking og plukking

16 Matprodukter barna kan lage selv

17 Mat tilknyttet merkedagene

17.1 Halloween

17.2 Førjulstiden

17.3 17. mai-fest

18 Bursdagsfeiring

18.1 Varme retter

18.2 Kake på bursdagen

18.3 Erstatning for kake

18.4 Smoothie

19 Referanser + Litteratur

  • Høyere utdanning
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA