Boka er skrevet som en lærebok og et oppslagsverk. Den skal gi kunnskaper som gjør det mulig for leseren å forstå renholdsproblemene og dermed kunne planlegge renholdet, velge egnede renholdsmidler og -metoder slik at renholdet gir tilfredsstillende resultat på en rasjonell og rimelig måte, med minst mulig skadevirkninger.
Boka egner seg for arbeidsledere, undervisnings- og informasjonspersonell, ansvarlige for planlegging av renhold, ved veiledning og kontroll av renholdet i institusjoner og næringsmiddelindustri, og for fagfolk som skal planlegge og konstruere bygg og maskinelt utstyr.
Bokas innhold:
1 Renhold - hensikt og effekter
1.1 Hva er renhold?
1.2 Renholdets positive effekter
1.3 Renholdets negative effekter
2 Vaske- og rengjøringsprosessen
2.1 Hva er hensikten med vask og rengjøring?
2.2 Hvorfor fester smuss seg på objektflater?
2.3 Hva skjer ved vask og rengjøring?
2.4 Hvordan kan smusset fjernes fra objektflater?
2.5 Kortfattet kolloid- og overflatekjemi
2.6 Kjemiske og fysikalsk-kjemiske prosessersom skjer ved vask og rengjøring
3 Smuss - hva består det av, og hvordan kan det fjernes?
3.1 Hva er smuss?
3.2 Smusstyper - sammensetning og egenskaper
3.3 Aldring av smuss
4 Materialer som smusset skal fjernes fra
4.1 Materialtyper som brukes til bygningsflater, maskiner, utstyr, inventar og bekledning
4.2 Materialegenskaper som begrenser mulighetene for å få renholdsobjektet kjemisk og mikrobielt rent
4.3 Hva skjer når materialene i renholdsobjektet påvirkes av renholdsløsningen?
4.4 Materialene i renholdsobjektet - sammensetning, bruk og egenskaper
5 Vann
5.1 Vannkilder og vannkvalitet
5.2 Hardt vann
5.3 Fremmedstoffer i vann - virkning på renholdsresultatet
5.4 Kvalitetskrav til vann - avhengig av typerenhold
5.5 Tiltak for å forbedre kvaliteten avbruksvannet
6 Metoder for vask og rengjøring
6.1 Metoder for å redusere tilsmussing o.l.
6.2 Manuelle rengjøringsmetoder
6.3 Vask og etterbehandling av tekstiler
6.4 Maskinelle metoder i storhusholdninger oghelsevesen
6.5 Maskinelle metoder i industri, anlegg o.l.
6.6 Dosering og kontroll av aktivstoffer irenholdsløsninger
6.7 Automatisk styring og kontroll av renholdsprosesser
7 Utstyr for vask og rengjøring
7.1 Utstyr for tørre metoder
7.2 Utstyr for manuelle rengjøringsmetoder
7.3 Maskiner og utstyr for vask og etterbehandlingav tekstiler
7.4 Maskinelt rengjøringsutstyr for storhusholdninger og helsevesen
7.5 Maskinelt rengjøringsutstyr for industriellrengjøring
7.6 Utstyr for dosering, kontroll og styring av rengjøringsprosesser
8 Midler for vask og rengjøring
8.1 Prinsipper for hvordan vaske- og rengjørings-midler virker
8.2 Forutsetninger for og begrensninger i sammen-setningen av vaske- og rengjøringsmidler
8.3 Sammensetning av noen av de vanligste vaske-og rengjøringsmidlene
9 Råstoffer som brukes i vaske- og rengjøringsmidler
9.1 Tensider
9.2 Alkalier
9.3 Syrer
9.4 Kalsium- og tungmetallbindende stoffer
9.5 Oksidasjonsmidler
9.6 Polyelektrolytter
9.7 Enzymer
9.8 Løsemidler
9.9 Diverse
10 Overflatebehandling
10.1 Polishbehandling av harde gulvflater
10.2 Impregnering av stein, klinker og tre
10.3 Blanking og vedlikehold av metallflater
11 Renhold og hygiene
11.1 Hva er hygiene?
11.2 Kortfattet mikrobiologi
11.3 Konsekvenser av sviktende renhold
11.4 Mikrobiologisk viten - konsekvenser for renholdet
11.5 Fjerning, desimering og ødeleggelse av
mikroorganismer
12 Metoder for desimering og ødeleggelse av mikro-
organismer
12.1 Rengjøring
12.2 Desinfeksjon
12.3 Sterilisering
13 Utstyr for desinfeksjon og sterilisering
13.1 Utstyr for desinfeksjon
13.2 Utstyr for sterilisering
14 Midler for kjemisk desinfeksjon og sterilisering
14.1 Virkemåte av antimikrobielle stoffer
14.2 Kriterier for valg av antimikrobielle stoffer
15 Antimikrobielle stoffer
15.1 Kloraktive forbindelser
15.2 Jodoforer
15.3 Kvartære ammoniumforbindelser og amfotære tensider
15.4 Peroksider
15.5 Fenolforbindelser
15.6 Aldehyder
15.7 Alkoholer
15.8 Syrer og alkalier
16 Metoder for å avgjøre om en gjenstand er ren
16.1 Definisjon av renhetsbegreper
16.2 Kontroll av fysisk renhet
16.3 Kontroll av kjemisk renhet
16.4 Kontroll av mikrobiell renhet
17 Renhold og håndhygiene
17.1 Virksomheter som krever hygienisk rene hender
17.2 Vanlig håndvask
17.3 Hygienisk vask av hendene
17.4 Utstyr for hygienisk vask av hendene
17.5 Midler for hygienisk vask og desinfeksjon av hendene
17.6 Desinfeksjon av hendene
18 Renhold og hudproblemer
18.1 Hudproblemer som ikke skyldes renhold
18.2 Hudproblemer som skyldes kontakt med vann og renholdsmidler
18.3 Tiltak for å forhindre hudproblemer
18.4 Tiltak når hudproblemer oppstår
19 Renhold og arbeidsmiljø
19.1 Uhell, skader og ubehag som kan skje i forbindelse med renhold
19.2 Vernetiltak
19.3 Verneutstyr
19.4 Førstehjelp ved uhell
19.5 Lover og forskrifter som regulerer arbeidsmiljøet
19.6 Informasjon om bruk av og egenskaper ved renholdsmidler
20 Renhold og miljøpåvirkning
20.1 Økologi og renhold
20.2 Tiltak som kan redusere miljøskadelige utslipp
20.3 Lover og forskrifter om miljøskadelige utslipp
21 Inneklima - helse og renhold
21.1 Hva er inneklima?
21.2 Helseplager som følge av dårlig inneklima
21.3 Årsaker til helseplager på grunn av dårlig inneklima
21.4 Renholdstiltak som kan gi bedre inneklima
22 Kontroll av renholdsløsninger
22.1 Kontroll av aktivstoffer
22.2 Kontroll av rengjøringsegenskaper
23 Lagring av renholdsmidler
23.1 Generelle lagringsbetingelser
23.2 Samlagring
23.3 Holdbarheten av forskjellige typer renholdsmidler
23.4 Krav til rullering
24 Renholdsslitasje
24.1 Renholdsslitasje - hva er det?
24.2 Vanlige årsaker til renholdsslitasje
24.3 Tiltak for å redusere renholdsslitasje
25 Renholdskostnader
25.1 Hva er renholdskostnader?
25.2 Kostnadsfordeling for forskjellige metoder og med forskjellig utstyr
25.3 Hvordan kan renholdskostnadene reduseres?
26 Renholdsplan og renholdsbeskrivelser
26.1 Hva er renholdsplan og en renholdsbeskrivelse?
26.2 Krav om renholdsplan for virksomheter som tilbereder eller serverer mat
26.3 Hvordan bør en renholdsplan utarbeides?
26.4 Hvordan bør en renholdsbeskrivelse utarbeides?
27 Spørsmål og svar om renhold
27.1 Svar på aktuelle spørsmå
27.2 Misforståelser om renhold
Analyse- og målemetoder