Boka er skrevet som en lærebok og et oppslagsverk. Den skal gi kunnskaper som gjør det mulig for leseren å forstå renholdsproblemene og dermed kunne planlegge renholdet, velge egnede renholdsmidler og -metoder slik at renholdet gir tilfredsstillende resultat på en rasjonell og rimelig måte, med minst mulig skadevirkninger.
Boka egner seg for arbeidsledere, undervisnings- og informasjonspersonell, ansvarlige for planlegging av renhold, ved veiledning og kontroll av renholdet i institusjoner og næringsmiddelindustri, og for fagfolk som skal planlegge og konstruere bygg og maskinelt utstyr.
Bokas innhold:
1 Renhold - hensikt og effekter
 
 1.1 Hva er renhold?
 1.2 Renholdets positive effekter
 1.3 Renholdets negative effekter
 
 2 Vaske- og rengjøringsprosessen
 
 2.1 Hva er hensikten med vask og rengjøring?
 2.2 Hvorfor fester smuss seg på objektflater?
 2.3 Hva skjer ved vask og rengjøring?
 2.4 Hvordan kan smusset fjernes fra objektflater?
 2.5 Kortfattet kolloid- og overflatekjemi
 2.6 Kjemiske og fysikalsk-kjemiske prosessersom skjer ved vask og rengjøring
 
 3 Smuss - hva består det av, og hvordan kan det fjernes?
 
 3.1 Hva er smuss?
 3.2 Smusstyper - sammensetning og egenskaper
 3.3 Aldring av smuss
 
 4 Materialer som smusset skal fjernes fra
 
 4.1 Materialtyper som brukes til bygningsflater, maskiner, utstyr, inventar og bekledning
 4.2 Materialegenskaper som begrenser mulighetene for å få renholdsobjektet kjemisk og mikrobielt rent
 4.3 Hva skjer når materialene i renholdsobjektet påvirkes av renholdsløsningen?
 4.4 Materialene i renholdsobjektet - sammensetning, bruk og egenskaper
 
 5 Vann
 
 5.1 Vannkilder og vannkvalitet
 5.2 Hardt vann
 5.3 Fremmedstoffer i vann - virkning på renholdsresultatet
 5.4 Kvalitetskrav til vann - avhengig av typerenhold
 5.5 Tiltak for å forbedre kvaliteten avbruksvannet
 
 6 Metoder for vask og rengjøring
 
 6.1 Metoder for å redusere tilsmussing o.l.
 6.2 Manuelle rengjøringsmetoder
 6.3 Vask og etterbehandling av tekstiler
 6.4 Maskinelle metoder i storhusholdninger oghelsevesen
 6.5 Maskinelle metoder i industri, anlegg o.l.
 6.6 Dosering og kontroll av aktivstoffer irenholdsløsninger
 6.7 Automatisk styring og kontroll av renholdsprosesser
 
 7 Utstyr for vask og rengjøring 
 
 7.1 Utstyr for tørre metoder
 7.2 Utstyr for manuelle rengjøringsmetoder
 7.3 Maskiner og utstyr for vask og etterbehandlingav tekstiler
 7.4 Maskinelt rengjøringsutstyr for storhusholdninger og helsevesen
 7.5 Maskinelt rengjøringsutstyr for industriellrengjøring
 7.6 Utstyr for dosering, kontroll og styring av rengjøringsprosesser
 
 8 Midler for vask og rengjøring
 
 8.1 Prinsipper for hvordan vaske- og rengjørings-midler virker
 8.2 Forutsetninger for og begrensninger i sammen-setningen av vaske- og rengjøringsmidler
 8.3 Sammensetning av noen av de vanligste vaske-og rengjøringsmidlene
 
 9 Råstoffer som brukes i vaske- og rengjøringsmidler
 
 9.1 Tensider
 9.2 Alkalier
 9.3 Syrer
 9.4 Kalsium- og tungmetallbindende stoffer
 9.5 Oksidasjonsmidler 
 9.6 Polyelektrolytter
 9.7 Enzymer
 9.8 Løsemidler
 9.9 Diverse
 
 10 Overflatebehandling
 
 10.1 Polishbehandling av harde gulvflater
 10.2 Impregnering av stein, klinker og tre
 10.3 Blanking og vedlikehold av metallflater
 
 11 Renhold og hygiene
 
 11.1 Hva er hygiene?
 11.2 Kortfattet mikrobiologi
 11.3 Konsekvenser av sviktende renhold
 11.4 Mikrobiologisk viten - konsekvenser for renholdet
 11.5 Fjerning, desimering og ødeleggelse av
 mikroorganismer
 
 12 Metoder for desimering og ødeleggelse av mikro-
 organismer
 
 12.1 Rengjøring
 12.2 Desinfeksjon
 12.3 Sterilisering
 
 13 Utstyr for desinfeksjon og sterilisering
 
 13.1 Utstyr for desinfeksjon
 13.2 Utstyr for sterilisering
 
 14 Midler for kjemisk desinfeksjon og sterilisering
 
 14.1 Virkemåte av antimikrobielle stoffer
 14.2 Kriterier for valg av antimikrobielle stoffer
 
 15 Antimikrobielle stoffer
 
 15.1 Kloraktive forbindelser
 15.2 Jodoforer
 15.3 Kvartære ammoniumforbindelser og amfotære tensider
 15.4 Peroksider
 15.5 Fenolforbindelser
 15.6 Aldehyder
 15.7 Alkoholer
 15.8 Syrer og alkalier
 
 16 Metoder for å avgjøre om en gjenstand er ren
 
 16.1 Definisjon av renhetsbegreper
 16.2 Kontroll av fysisk renhet
 16.3 Kontroll av kjemisk renhet 
 16.4 Kontroll av mikrobiell renhet
 
 17 Renhold og håndhygiene
 
 17.1 Virksomheter som krever hygienisk rene hender
 17.2 Vanlig håndvask
 17.3 Hygienisk vask av hendene
 17.4 Utstyr for hygienisk vask av hendene
 17.5 Midler for hygienisk vask og desinfeksjon av hendene
 17.6 Desinfeksjon av hendene
 
 18 Renhold og hudproblemer
 
 18.1 Hudproblemer som ikke skyldes renhold
 18.2 Hudproblemer som skyldes kontakt med vann og renholdsmidler
 18.3 Tiltak for å forhindre hudproblemer
 18.4 Tiltak når hudproblemer oppstår
 
 19 Renhold og arbeidsmiljø
 
 19.1 Uhell, skader og ubehag som kan skje i forbindelse med renhold
 19.2 Vernetiltak
 19.3 Verneutstyr
 19.4 Førstehjelp ved uhell
 19.5 Lover og forskrifter som regulerer arbeidsmiljøet
 19.6 Informasjon om bruk av og egenskaper ved renholdsmidler
 
 20 Renhold og miljøpåvirkning
 
 20.1 Økologi og renhold
 20.2 Tiltak som kan redusere miljøskadelige utslipp
 20.3 Lover og forskrifter om miljøskadelige utslipp
 
 21 Inneklima - helse og renhold
 
 21.1 Hva er inneklima?
 21.2 Helseplager som følge av dårlig inneklima
 21.3 Årsaker til helseplager på grunn av dårlig inneklima
 21.4 Renholdstiltak som kan gi bedre inneklima
 
 22 Kontroll av renholdsløsninger
 
 22.1 Kontroll av aktivstoffer
 22.2 Kontroll av rengjøringsegenskaper
 
 23 Lagring av renholdsmidler
 
 23.1 Generelle lagringsbetingelser
 23.2 Samlagring
 23.3 Holdbarheten av forskjellige typer renholdsmidler
 23.4 Krav til rullering
 
 24 Renholdsslitasje
 
 24.1 Renholdsslitasje - hva er det?
 24.2 Vanlige årsaker til renholdsslitasje
 24.3 Tiltak for å redusere renholdsslitasje
 
 25 Renholdskostnader
 
 25.1 Hva er renholdskostnader?
 25.2 Kostnadsfordeling for forskjellige metoder og med forskjellig utstyr
 25.3 Hvordan kan renholdskostnadene reduseres?
 
 26 Renholdsplan og renholdsbeskrivelser
 
 26.1 Hva er renholdsplan og en renholdsbeskrivelse?
 26.2 Krav om renholdsplan for virksomheter som tilbereder eller serverer mat
 26.3 Hvordan bør en renholdsplan utarbeides?
 26.4 Hvordan bør en renholdsbeskrivelse utarbeides?
 
 27 Spørsmål og svar om renhold
 
 27.1 Svar på aktuelle spørsmå
 27.2 Misforståelser om renhold
 
 Analyse- og målemetoder