Den komplekse yrkespedagogiske virkeligheten er i fokus som aldri før – både nasjonalt og internasjonalt. Arbeidsbasert læring, mesterlæretradisjon, yrkes- og profesjonspedagogikk er viktige begreper i den utdanningspolitiske debatten.
Motsetningene mellom ulike læringstradisjoner er tydelige i yrkesfagene: læring i verkstedtradisjoner og læring i klasseromstradisjoner, yrkesteori og allmennteori, læring i skole og læring i arbeidsliv. Allmennpedagogiske teorier har lenge vært dominerende – også i yrkesfagene.
I boka drøftes undervisnings- og læringsproblemer på bakgrunn av forskning om læring i yrkesfaglige studieretninger i videregående skole, lærlingers erfaringer og hovedoppgavearbeid i yrkespedagogikk. Yrkesutdanning og kjønn er også et viktig tema i boka.
Liv Mjelde er professor i yrkespedagogikk ved Høgskolen i Akershus. Hun er sosiolog med utdanning som spesialfelt og har arbeidet med yrkespedagogikk i over 30 år. Siden 1990 har hun undervist ved hovedfagsstudiet i yrkespedagogikk, Høgskolen i Akershus. Hun har dr.philos-grad fra Universitetet i Joensuu, Finland, 1993. Mjelde har vært norsk evalueringsekspert for Leonardo da Vinci-programmet under EU-kommisjonen, har hatt lengre forskeropphold i Australia og Canada og hun har bred internasjonal publiseringsvirksomhet.