Mulige virkning av giftstoffer og forurensninger er en opplagt kilde til allmennhetens engstelse, men er problematisk å skrive om for den ansvarlige journalist fordi kunnskapsnivået i samfunnet er såpass lavt. Forskere trenger penger og gjerne litt medieomtale og stiller gjerne opp med sine utpønskede hypoteser, men klarer ikke alltid å formidle at det bare er hypoteser. Boka har en biologisk vinkling. Andre bøker er vinklet mot yrkestoksikologi, medikamenter, mat, menneskeproduserte forurensninger osv. Målgrupper for boka er derfor biologer i ulike studieretninger og yrker, miljøvernere og selvsagt journalister som trenger basiskunnskap om naturlige gifter og menneskeskapte forurensninger.
Miljøorganisasjonene gjør en viktig jobb ved å høyne bevisstheten om forurensninger i miljøet og tilsetningsstoffer i mat. Imidlertid provoserer de fagfolk ved å legge for dagen mangel på basiskunnskap. I stedet for å spille på lag med dem kommer de derfor ofte i et motsetningsforhold til dem. Journalister forsterker inntrykket av uvitenhet ved å velge unøyaktige ord når de skal aktualisere og dramatisere. Hensikten er selvsagt at dette eller hint skal høres mest mulig skummelt ut. Journalister skjelner heller ikke alltid mellom de tre nivåene: en løs hypotese, en solid teori og en godt etablert sannhet.
De siste 10 -20 åra har vår kunnskap vokst dramatisk innenfor alle biologiske fag, og vi har fått tilgang til all denne kunnskapen gjennom Internett. Mye nyttig toksikologisk kunnskap står glimrende beskrevet i kunnskapsbaser som Store norske leksikon, Wikipedia osv. så bruk dette flittig, og husk at de kjemiske strukturene bestemmer giftstoffenes egenskaper. En behøver ikke være en skolert kjemiker for å ha nytte av de kjemiske formlene når en skal vurdere et stoffs biologiske egenskaper. Det kjemiske formelspråket er