• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
    • Design og håndverk
    • Elektrofag
    • Restaurant- og matfag
      • Vg1 restaurant- og matfag
      • Vg2 kokk- og servitørfag
      • Matfag
    • Service og samferdsel
    • TIP
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Videregående skole / Restaurant- og matfag / Vg1 restaurant- og matfag

Trygg mat - hygiene og mikrobiologi

Forfatter: 
Karin Ljostveit
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258405556
Pris: 310,00 kr
Kjøp
Denne boka er skrevet med utgangspunkt i læreplanmål for programfaget råstoff og produksjon, Vg1 restaurant- og matfag. Den skal dekke målene sammen med boka Fra råvare til mat og drikke.

Du som skal arbeide med mat må vite hva vi mener med trygg mat, god personlig hygiene og produksjonshygiene. Målet med boka er å lære hva som er viktig for at næringsmidlene vi arbeider med ikke blir helseskadelige og at ikke du selv eller andre blir smittet eller syk. God hygiene er viktig for alt arbeid med mat og det stilles stadig større krav til kunnskap om akkurat dette emnet. For elever på vg1 er det nødvendig å få på plass både forståelse for og kunnskap om helt grunnleggende sider ved både personlig hygiene og produksjonshygiene. Ved å ha innsikt i hvilke stoffer som kan gjøre mat utrygg og skade oss har du også bedre muligheter for å forebygge dette.

Regelverket som skal sikre oss trygg mat er i stadig utvikling. Det betyr at alle som arbeider med mat må kunne holde seg oppdatert. Det er mitt håp at aktuelle nettadressene i boka kan brukes til dette. Vi må også være opptatt av å dokumentere det vi gjør og det som skal gjøres – her må teori og praksis gå hånd i hånd.

Boken gir grunnleggende kunnskap, men det er også tatt med noe stoff som kan egne seg til fordypning for elever som ønsker seg enda bedre kunnskap.

Her kan du laste ned prøvesider som PDF-fil.  
(Høyre-klikk og velg "Lagre mål som/Save target as")

For å åpne PDF-filer må du ha gratisprogrammet Acrobat Reader.
Hvis du ikke har det allerede kan det lastes ned her:
http://www.adobe.no/products/acrobat/readstep2_allversions.html


Innhold:
Kapittel 1 – Personlig hygiene

Håndhygiene

Kroppshygiene

Kroppspleie

Bruk av smykker

Kleshygiene

Arbeidstøy – uniform

Hodeplagg

Fottøy

Spesielt verneutstyr

Farger og materialer i arbeidstøyet

Rene soner

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver/undersøkelser/forsøk

 

Kapittel 2 – Renhold

Renholdsplaner

Rengjøringsmidler

Desinfeksjonsmidler og desinfeksjon

Vern og sikkerhet

Merking og oppbevaring av rengjøringsmidler o.l.

Utstyr og metoder

Oppvask

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver/prosjektoppgaver

Kan du dette om renhold og renholdsmidler?

Avfallshåndtering

Sortering

Repetisjonsoppgaver

Prosjektoppgave/gruppeoppgave

 

Kapittel 3 – Mikroorganismer og andre smittestoffer

Hva er mikroorganismer?

Grupper av mikroorganismer

Bakterier

Sporedannende bakterier

Bakterier og fuktighet

Vannaktivitet (Aw)

Bakterier og temperatur

Bakterier og surhetsgrad

Bakterier og oksygen

Sopp

Gjærsopp

Muggsopp

Virus

Andre smittestoffer

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver/forsøk

Kan du dette om mikroorgansimer?

 

Kapittel 4 – Sykdommer fra mat og drikke

Matforgiftning

Matinfeksjon

Bakterier som kan gi matinfeksjon

Campylobacter

Salmonella

Escherichia coli

Bakterier som kan gi matforgiftninger

Staphylococcus aureus

Clostridium botulinum

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

Kan du dette om bakterier som kan gi sykdom gjennom mat og drikke?

 

Kapittel 5 – Smitte og smittespredning

Smittekilder

Mennesker

Dyr

Jord

Vann

Mat og fôr

Forskjellige gjenstander

Smitteveier

Direkte kontaktsmitte

Indirekte kontaktsmitte

Smitte gjennom luft

Dråpesmitte

Støvsmitte

Smitte gjennom mat og drikke

Innpodingssmitte

Tiltak ved sykdom via mat og drikke

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

 

Kapittel 6 – Mikroorganismer til nytte og glede

Nyttige bakterier

Melk og melkeprodukter

Eddik

Spekemat

Nyttig gjærsopp

Bakverk

Vin

Øl

Sprit

Nyttig muggsopp

Ost

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

 

Kapittel 7 – Skadedyr

Rotter og mus

Fugler

Insekter

Kakerlakker

Skadeinsekter i mel og kornvarer

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

 

Kapittel 8 – IK-mat og Mattilsynet

Internkontroll mat

Hva er internkontroll?

Internkontrollsystem

Kritiske punkter

Rutiner

Avvik

Intern revisjon

Rutiner og dokumentstyring

Ekstern revisjon

Hva har vi igjen for et godt internkontrollsystem?

Skjema for avviksbehandling

Skjema for korrigerende tiltak

Avviksskjema

Repetisjonsoppgaver

Korrigerende tiltak

Gruppeoppgaver

Kan du dette om IK-mat?

Mattilsynet

Organiseringen av Mattilsynet

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

 

Kapittel 9 – Lover og forskrifter om hygiene

Generelt om regelverket

Matloven

Formålet med loven

Trygg mat og sporbarhet

Hva hvis bedriftene ikke følger bestemmelsene i Matloven?

Hygieneforskriften

Hvilke bestemmelser finner vi i hygieneforskriften?

Bestemmelser om driftshygiene

Bestemmelser om næringsmidler

Særlige bestemmelser om dypfrysing, temperering og tining av næringsmidler

Merkeforskriften

Innholdsdeklarasjon

Oversikt over aktuelle lover og forskrifter innenfor næringsmiddelområdet

Hvordan kan du holde deg oppdatert om endringer i næringsmiddelregelverket?

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

 

Kapittel 10 – Stoff til fordypning

Uønskede stoffer i mat og drikke

Naturlige gifter

Plantegifter

Algegifter

Biogene aminer

Fremmedstoffer

Rester av plantevernmidler

Miljøgifter

Medisinrester i kjøtt og fisk

Stoffer fra emballasje

Akrylamider

Radioaktivitet

Repetisjonsoppgaver

Gruppeoppgaver

Kan du dette om uønskede stoffer i mat og drikke?

 

Fasit

Litteratur

Stikkord

 

 

  • Vg1 restaurant- og matfag
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA