• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
    • Design og håndverk
    • Elektrofag
    • Restaurant- og matfag
      • Vg1 restaurant- og matfag
      • Vg2 kokk- og servitørfag
      • Matfag
    • Service og samferdsel
    • TIP
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Videregående skole / Restaurant- og matfag / Vg2 kokk- og servitørfag

Kosthold, ernæring og helse

Forfatter: 
Heidrun Aikio, Pål R. Johansen
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258405990
Pris: 330,00 kr
Kjøp

Denne boka er skrevet for faget Kosthold, ernæring og helse for vg2 kokk- og servitørfag.

Et av hovedmålene i læreplanen er at du skal lære å se sammenhengen mellom kosthold, ernæring, levevaner og helse. På vg1 fikk du grunnleggende kunnskap om disse temaene. I denne boka får du en kort repetisjon – i tillegg gir den mer konkrete råd og kunnskap for hva som skal til får å oppnå god helse og sunne spise- og levevaner.

Del to tar for seg det vi kaller spesialkost – kosthold for friske og syke i institusjoner. Du finner teori, menyforslag, matlagingsråd og kostholdsråd for bl.a. hverdagskost (normalkost), forskjellige sykdommer og lidelser, kulturer og religioner. Du finner oppgaver til alle kapitler og temaer.

Innhold:
Næringsstoffer og energi – en kort repetisjon
Oppgaver

Spise- og levevaner
Spisevaner
Hva skal vi spise?
Når skal vi spise?
Oppgaver

Kostholdsregistrering
Mat på data

Mat og fysisk aktivitet
Mat før trening
Mat etter trening
Vann

Folkehelse
Utviklingen i norsk kosthold
Status for norsk ungdoms helse
Oppskrift for et sunnere kosthold
Generelle mål for utviklingen i kostholdet

KMI, overvekt og fedme
Helserisiko ved overvekt og fedme
Behandling av overvekt og fedme
KMI for barn og unge
Oppgaver

Norgeshelsa
Gruppeoppgave
Røyking og snusing
Alkohol

Psykisk helse
Hva er depresjon?
Behandling av depresjon
Angst
Spiseforstyrrelser
Behandling av spiseforstyrrelser
Utbrenthet
Generelle råd for bedre psykisk helse
Vis omtanke – hjelp andre

Spesialkostlære

Kosthold for friske

Kostholdet i institusjoner eller i sykehus
Ulike serveringssystemer
Måltidsfordelingen
Hverdagskost
Brødmåltidene
Lunsj
Middagsmåltidet
Mellommåltider
Menyforslag til hverdagskost

Spesialkost
Kost for forskjellige grupper i samfunnet
Kost for svangerskap og barseltid
Kost for barn og unge
Kost for eldre
Kost ved forskjellige kulturer og religion

Kost med annen konsistens
Flytende kost
Findelt kost
Geleringskost

Kost for spesielle grupper
Allergi eller intoleranse mot en eller flere råvarer
Laktoseredusert kost
Cøliaki - Glutenfri kost
Fettredusert kost
Stoppekost
Natriumredusert kost
Kaliumredusert kost
Proteinredusert kost
Kost ved ulike sykdommer og plager
Energi og næringstett kost
Kostbehandling ved hjerte- og karsykdommer
Kolesterolredusert kost
Kost ved diabetes
Kost ved kreft
Lettkost

Vegetarkost

ForhåndsvisVedleggStørrelse
provesider_vg2_kosthold.pdf2.93 MB
prosjektoppgave_kosthold.pdf83.69 KB
  • Vg2 kokk- og servitørfag
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA