Kosthold og livsstil er skrevet for programfaget kosthold og livsstil, vg1 restaurant- og matfag.
Boka gir en grundig innføring i programfaget, men ser også sammenheng mellom de ulike programfagene. Kunnskap om kroppens og næringsstoffenes oppbygging og funksjon er viktig for å forstå faget kosthold og livsstil. Første delen av boka handler om det. For å knytte fagstoffet til hverdagen, er det lagt opp til oppgaver der kunnskapene skal brukes til å vurdere eget kosthold, se sammenhengen mellom kroppens energibehov, fysisk aktivitet og hva vi spiser og drikker. Det er lagt vekt på å fortelle om matens betydning for vår egen helse og hvordan vi skal forebygge livsstilssykdommer. Boka tar hensyn til at vi stadig blir påvirket av andre kulturer og deres matskikker. Det er viktig at vi holder på vår egen matkultur og våre mattradisjoner, men i tillegg skal vi være åpne og lære om det nye, både kulturelt og ernæringsmessig. Kontroll- og øvingsoppgavene som er utarbeidet etter hvert kapittel kan videreføres som prosjektoppgaver.
Innhold
1 Næringsstoffene
Energigivende næringsstoffer
Karbohydrater
Karbohydratene – inndeling, oppbygning og forekomst
Kostfiber
Glykogen
Hvordan reagerer kroppen på tilførsel av ulike typer karbohydrater?
Karbohydratkildene i det norske
kostholdet
Karbohydratfordøyelsen
Karbohydratstoffskiftet
Livsstilssykdommer knyttet til karbohydratinntaket
Arbeidsoppgaver
Fett
I Triglyserider
Hvilke typer fettsyrer er ønskelige?
Fettherding
Harskning
Essensielle fettsyrer
Hvilke matvarer er våre største
fettkilder?
Trenger kroppen fett?
II Kolesterol
III Fosfolipider
Forslag til hvordan vi kan redusere det daglige inntaket av fett
Fettfordøyelsen
Fettstoffskiftet
Livsstilssykdommer knyttet til for høyt inntak av fettstoffer
Arbeidsoppgaver
Protein (eggehvitestoffer)
Oppbygning
Koagulering og denaturering
Proteinkvalitet
Behov og anbefalinger
Proteinfordøyelse
Proteinstoffskiftet
Sykdommer grunnet for lavt eller høyt inntak av protein
Arbeidsoppgaver
Ikke-energigivende næringsstoffer
Vitaminer
Fettløselige vitaminer
A-vitamin (retinol)
D-vitamin (kalsiferol)
E-vitamin (tokoferol)
K-vitamin (kinonderivater)
Arbeidsoppgaver
Vannløselige vitaminer
B-vitaminene
C-vitamin (askorbinsyre)
Arbeidsoppgaver
Mineralstoffer og sporstoffer
Kalsium (Ca)
Jern (Fe)
Natrium (Na)
Kalium (K)
Sporstoffene
Arbeidsoppgaver
Vann
Arbeidsoppgaver
2 Måltidsregulering
Hjelpemidler til å sette sammen
kostholdet
Kostsirkelen
Matpyramiden
3 Energi
Hvor får vi energien fra?
Forbrenning (oksidasjon)
Energigivende næringsstoffer
Hvor mye energi trenger kroppen?
Variasjon i energibehovet
Energibalanse
Regulering av energiinntaket
Spisesykdommer
Anoreksi
Bulemi
Tvangsspising
4 Kroppens kjemiske sammensetning
Arbeidsoppgaver
5 Anbefalinger for kostsammensetning
Anbefalt tilførsel av en del vitaminer
og mineralstoffer
Arbeidsoppgave
6 Formler for utregning av energi, næringsinnhold og energiprosenter
7 Hva skjer med næringsstoffene
i matlagingen?
Vannløselige vitaminer og mineralstoffer
8 Spesialkost
Kost ved diabetes
Kost ved cøliaki
Laktoseredusert kost
Kost ved allergier
Kryssallergi
Energiredusert kost
Arbeidsoppgaver
9 Norsk ernæringspolitikk
Utvikling i norsk kosthold –
10 Tradisjoner i norsk kosthold – geografiske ulikheter
Hverdagsmaten
Festmaten
Mattradisjoner knyttet til kristne
høytider
Fasten
Påsken
Pinsen
Advent
Jule- og nyttårshelga
Sankthans
Samiske mattradisjoner
Arbeidsoppgaver
11 Mattradisjoner – kulturelle forskjeller med bakgrunn i
religion
Rett-troende jøder
Hinduer
Buddhister
Muslimer
Adventister
Arbeidsoppgaver
Litteraturliste
Stikkord
Forhåndsvis | Vedlegg | Størrelse |
---|---|---|
provesider_kosthold_og_livsstil.pdf | 599.81 KB |