• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
    • Design og håndverk
    • Elektrofag
    • Restaurant- og matfag
      • Vg1 restaurant- og matfag
      • Vg2 kokk- og servitørfag
      • Matfag
    • Service og samferdsel
    • TIP
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Videregående skole / Restaurant- og matfag / Vg1 restaurant- og matfag

Kosthold og livsstil

Forfatter: 
Unni Sefaniassen Eide
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258405389
Sidetall: 
160
Pris: 330,00 kr
Kjøp

Kosthold og livsstil er skrevet for programfaget kosthold og livsstil, vg1 restaurant- og matfag.

Boka gir en grundig innføring i programfaget, men ser også sammenheng mellom de ulike programfagene. Kunnskap om kroppens og næringsstoffenes oppbygging og funksjon er viktig for å forstå faget kosthold og livsstil. Første delen av boka handler om det. For å knytte fagstoffet til hverdagen, er det lagt opp til oppgaver der kunnskapene skal brukes til å vurdere eget kosthold, se sammenhengen mellom kroppens energibehov, fysisk aktivitet og hva vi spiser og drikker. Det er lagt vekt på å fortelle om matens betydning for vår egen helse og hvordan vi skal forebygge livsstilssykdommer. Boka tar hensyn til at vi stadig blir påvirket av andre kulturer og deres matskikker. Det er viktig at vi holder på vår egen matkultur og våre mattradisjoner, men i tillegg skal vi være åpne og lære om det nye, både kulturelt og ernæringsmessig. Kontroll- og øvingsoppgavene som er utarbeidet etter hvert kapittel kan videreføres som prosjektoppgaver.

Innhold

1 Næringsstoffene

Energigivende næringsstoffer

Karbohydrater

Karbohydratene – inndeling, oppbygning og forekomst

Kostfiber

Glykogen

Hvordan reagerer kroppen på tilførsel av ulike typer karbohydrater?

Karbohydratkildene i det norske

kostholdet

Karbohydratfordøyelsen

Karbohydratstoffskiftet

Livsstilssykdommer knyttet til karbohydratinntaket

Arbeidsoppgaver

Fett

I Triglyserider

Hvilke typer fettsyrer er ønskelige?

Fettherding

Harskning

Essensielle fettsyrer

Hvilke matvarer er våre største

fettkilder?

Trenger kroppen fett?

II Kolesterol

III Fosfolipider

Forslag til hvordan vi kan redusere det daglige inntaket av fett

Fettfordøyelsen

Fettstoffskiftet

Livsstilssykdommer knyttet til for høyt inntak av fettstoffer

Arbeidsoppgaver

Protein (eggehvitestoffer)

Oppbygning

Koagulering og denaturering

Proteinkvalitet

Behov og anbefalinger

Proteinfordøyelse

Proteinstoffskiftet

Sykdommer grunnet for lavt eller høyt inntak av protein

Arbeidsoppgaver

Ikke-energigivende næringsstoffer

Vitaminer

Fettløselige vitaminer

A-vitamin (retinol)

D-vitamin (kalsiferol)

E-vitamin (tokoferol)

K-vitamin (kinonderivater)

Arbeidsoppgaver

Vannløselige vitaminer

B-vitaminene

C-vitamin (askorbinsyre)

Arbeidsoppgaver

Mineralstoffer og sporstoffer

Kalsium (Ca)

Jern (Fe)

Natrium (Na)

Kalium (K)

Sporstoffene

Arbeidsoppgaver

Vann

Arbeidsoppgaver

 

2 Måltidsregulering

Hjelpemidler til å sette sammen

kostholdet

Kostsirkelen

Matpyramiden

 

3 Energi

Hvor får vi energien fra?

Forbrenning (oksidasjon)

Energigivende næringsstoffer

Hvor mye energi trenger kroppen?

Variasjon i energibehovet

Energibalanse

Regulering av energiinntaket

Spisesykdommer

Anoreksi

Bulemi

Tvangsspising

 

4 Kroppens kjemiske sammensetning

Arbeidsoppgaver

 

5 Anbefalinger for kostsammensetning

Anbefalt tilførsel av en del vitaminer

og mineralstoffer

Arbeidsoppgave

6 Formler for utregning av energi, næringsinnhold og energiprosenter

 

7 Hva skjer med næringsstoffene

i matlagingen?

Vannløselige vitaminer og mineralstoffer

 

8 Spesialkost

Kost ved diabetes

Kost ved cøliaki

Laktoseredusert kost

Kost ved allergier

Kryssallergi

Energiredusert kost

Arbeidsoppgaver

 

9 Norsk ernæringspolitikk

Utvikling i norsk kosthold –

 

10 Tradisjoner i norsk kosthold – geografiske ulikheter

Hverdagsmaten

Festmaten

Mattradisjoner knyttet til kristne

høytider

Fasten

Påsken

Pinsen

Advent

Jule- og nyttårshelga

Sankthans

Samiske mattradisjoner

Arbeidsoppgaver

 

11 Mattradisjoner – kulturelle forskjeller med bakgrunn i

religion

Rett-troende jøder

Hinduer

Buddhister

Muslimer

Adventister

Arbeidsoppgaver

Litteraturliste

Stikkord

ForhåndsvisVedleggStørrelse
provesider_kosthold_og_livsstil.pdf599.81 KB
  • Vg1 restaurant- og matfag
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA