• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
    • Design og håndverk
    • Elektrofag
    • Restaurant- og matfag
      • Vg1 restaurant- og matfag
      • Vg2 kokk- og servitørfag
      • Matfag
    • Service og samferdsel
    • TIP
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Videregående skole / Restaurant- og matfag / Vg1 restaurant- og matfag

Serveringslære

Forfatter: 
Katharina Sandberg Lund
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258404542
Sidetall: 
120
Pris: 210,00 kr
Kjøp

Serveringslære er en enkel og lettfattelig bok som legger vekt på å gi deg praktisk kunnskap og en innføring i faget serveringalære. Boka gir grunnleggende kunnskap og er beregnet for elever i videregående skole, praksiskandidater, kursdeltagere og alle som vil lære mer om servering.

Forfatteren har mange års arbeids- og opplæringserfaring i servitørbransjen, og har vært formann i Norges servitørlaug.

En oversikt over bokas innhold:

Kapittel 1 Historie
Norge
Hovedstaden
Opplæring

Kapittel 2 Servitøryrket
Hva kan du bruke fagbrevet til?
De vanligste arbeidsstedene for en servitør
Hvem jobber servitøren sammen med?
Hva gjør de forskjellige?
Litt om personlig hygiene, framtreden og uniformer
Personlig hygiene
Servitøryrkets sosiale sider
Negative sider ved bransjen
Oppgaver

Kapittel 3 Restauranten
Eksempler på aktuelle lover og forskrifter
Kjøkkenet
Restauranten
Utdrag fra Tobakkskadeloven
Bord og stoler
Konferanseavdelingen
Faste rutiner i en restaurant
Mise en place
Hvem har ansvaret for hva?
"Bong" og "bedes"
Oppgjør
Oppgaver

Kapittel 4 Gjestebehandling
Telefonbruk
Ta telefonbestilling
Ta imot en gjest
Ulike gjester må behandles forskjellig
Stikkord for å finne ut hva slags type gjest vi har på besøk
Klagebehandling
Oppgave

Kapittel 5 Servering
Serveringsmåter
Gripebestikk
Bæreteknikker
Eksempel på kjøreliste for selskapsservering (med taler)
Hva skjer i anretningen?
Ta imot bestilling à la carte
Ta i mot bestilling på en gourmetrestaurant
Mersalg
Servere drikke
Dekantere
Oppmerksomhet og oversikt

Kapittel 6 Borddekking
Duk
Bestikk
Suppleringsbestikk
Glasstyper
Servietter
Noen brettemetoder
Annet utstyr
Spesialbestikk
Oppgaver


Kapittel 7 Flambering og transjering
Flambering
Transjering
Oppgaver

Kapittel 8 Menylære
Vanlige måltidstider
Norsk menynøkkel
15 punkter når man planlegger en meny
Spesielle menyhensyn
Kostholdssykdommer
Vegetarer
Mat og religion
Mat og vin
Oppgaver

Kapittel 9 Salg og markedsføring
Skape positivt miljø
Hva er det som får gjestene til å velge akkurat vår restaurant?
Markedsføringsmetoder
Salgsteknikker ved direkte salg
Oppgaver

Kapittel 10 Baren
Utstyr og innredning i en cocktailbar
Oppgave

Kapittel 11 Litt om Alkoholloven
Viktige stikkord
Oppgaver

Kapittel 12 Organisasjoner i bransjen
Oppgave

Kapittel 13 Ergonomi/arbeidsteknikk
Fysiske lover
Løft
Oppgaver

Litteratur
Aktuelle internettadresser
Stikkord

  • Vg1 restaurant- og matfag
  • Vg2 kokk- og servitørfag
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA