Kvalitetsstyring og internkontroll gir en enkel innføring i styringssystemer for kvalitet, miljø, "HMS-internkontroll" og andre systemer som er pålagt av myndighetene.
Boka er laget for de som må kjenne til og lære systematisk kvalitets- og HMS-arbeid, eller annen type internkontroll som myndighetene bestemmer. Den kan brukes av elever og studenter og i arbeidslivet. I små virksomheter kan den fungere som en gjør-det-selv-oppskrift. Den egner seg godt som oppslagsverk, eller til å lese litt her og der om det man lurer på i øyeblikket.
Boka er delt i fire deler. Del 1 gir en innføring i kvalitetsbegrepet og styringssystemer. Del 2 utdyper en del sentrale temaer som strategier for kvalitet og styring, standardisering på kvalitetsområdet ("ISO 9000") og den historiske utviklingen av kvalitetsstyring. Del 3 tar for seg utvikling av systemer i praksis. Del 4 er en faktadel med blant annet en fyldig ordliste.
Last ned prøvesider, se nedenfor.
Innhold:
Forord ...5
Del 1 – Hva er kvalitet? ...7
Kvalitet i dagligtale og formelt ...7
Kvalitet og pris ...8
Kvalitet og behov ...9
Definisjon av kvalitet ...10
Styring av kvalitet ...11
Vite hva kunden vil ha ...12
Spesifisere tjenesten eller produktet ...13
Rutiner og forebyggende tiltak i produksjonen ...15
Å overholde rutiner og oppdage avvik ...18
Måle tilfredsstillelse ...20
Forbedre ...21
Systemer for å styre kvalitet ...22
Styre kvalitet ...23
Kvalitetssystem – system for kvalitetsstyring ...24
Et kvalitetssystem er ikke … ...24
Administrative styringssystemer ...25
Styring av sikkerhet og miljø ...25
Styringssystemer for mattrygghet ...27
Kvalitetsstandarder ...27
Kunden og kvaliteten ...28
Kundens behov og forventninger ...28
Kvalitet og lovverket ...29
Andre kvalitetsparametere ...31
Mange slags behov ...31
Behov endres og kvalitetsopplevelsen endres med behovene ...33
Prosesser ...37
Del 2 – Vi går i dybden – litt mer om noen utvalgte kvalitetstemaer ...39
Ambisjonsnivå ...40
Kvalitetspolitikk ...41
Bedriftsfilosofi, personalpolitikk og kvalitetsstyring ...42
Strategier for kvalitet ...43
Sluttkontrollstrategien ...43
Forebyggingsstrategien ...44
Kvalitetsstyring ...44
Total kvalitetsledelse (TQM) ...45
Kvalitet og økonomi ...48
Prinsippene for kvalitetsstyring ...51
1 Kunden i sentrum ...51
2 og 3 Ansvar og engasjement ...52
4 og 5 Prosesstankegang og
systemtankegang ved styring ...52
6 Kontinuerlig forbedring ...52
7 Faktabaserte beslutninger ...52
8 Samarbeid med leverandører ...53
Hvor kommer kvalitetsstyringen fra? ...53
Kvalitetskontroll ...53
Bomber og inspektører ...55
Kvalitetsteori ...56
If Japan can … ...57
ISO 9000 ...58
"… og hvor har den gått?" ...59
Tjenester ...59
Offentlige tjenester ...60
Trygg mat (HACCP) ...62
System for å overholde myndighetskrav (Internkontroll) ...66
Regelverk ...68
Standarder og standardisering ...71
Hvorfor standarder? ...72
Hvem driver standardisering? ...73
EU og standardisering ...74
Hvordan produseres en standard? ...74
Standarder for kvalitets- og miljøstyring ...75
Standarder for kvalitetsstyring ...76
Standarder for miljøstyring ...78
Standard for revisjon ...79
Standard for mattrygghet ...80
Fremtidig utvikling av ISO 9000 ...80
Kritikk av ISO 9000 ...81
Andre "systemstandarder" ...83
EFQM ...83
Den europeiske kvalitetsprisen (EQA) 84
BRC ...85
EMAS ...86
Revisjon ...86
Sertifisering ...88
Del 3 – KS og IK i praksis ...91
Politikk og målsetting ...92
Hva er kvalitet for oss? ...93
HMS ...93
Kvalitetspolitikk ...94
Organisering av IK-arbeidet ...98
Krav til styringssystem ...99
Grunnleggende krav ...100
Ledelsens ansvar ...100
Ressursstyring ...101
Realisering av produkter ...102
Produksjon og prosesser ...102
Prosedyrer ...104
Måling, analyse, forbedring ...107
Dokumentasjon ...108
Del 4 – Faktadel ...110
Ordliste ...110
Mer hjelp på Internett ...118
Sentrale myndigheter ...118
Tilsynsetatene ...118
Regelverk ...119
Organisasjoner ...119
Undervisning ...120
Forlag ...120
Faglige forum ...120
Internasjonalt ...121
Søkeverktøy ...121
Stikkord ...122
Forhåndsvis | Vedlegg | Størrelse |
---|---|---|
kvalitetsstyring_provesider.pdf | 244.95 KB |