• yrkeslitteratur.no
  • Om oss

Bøker

  • Videregående skole
    • Design og håndverk
    • Elektrofag
    • Restaurant- og matfag
      • Vg1 restaurant- og matfag
      • Vg2 kokk- og servitørfag
      • Matfag
    • Service og samferdsel
    • TIP
  • Renhold
  • Teknisk fagskole
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
  • Nyheter
  • Yrkeslitteraturs antikvariat

Kjøpsinformasjon

  • Betingelser
  • Bokhandlerinformasjon

Digitale ressurser

  • Fagportal (bruk innlogging oppe på siden)
Forsiden / Videregående skole / Restaurant- og matfag / Vg1 restaurant- og matfag

Matskikker og årstidene - oppskrifter og historie

Forfatter: 
Janne Hvitsand Solstad og Sissel Kvistad Sundby
Språk: 
Bokmål
ISBN:
9788258406010
Pris: 380,00 kr
Kjøp

Mattradisjoner er en viktig del av kulturarven vår – en arv vi må ta vare på og la oss inspirere av. Matkultur og mattradisjon kan også kalles det "folkelige norske kjøkken", noe alle har et ansvar for å bevare og videreføre til nye generasjoner. Det finnes et utall oppskrifter på tradisjonsmat – hver landsdel, bygd og slekt har sine matskikker som er videreført fra én generasjon til neste. 

Boka tar deg med på en liten reise gjennom de fire årstidene med de særnorske mattradisjonene som har levd i utallige generasjoner. Vår matkultur er sterkt påvirket av hva naturen har gitt oss av ressurser, muligheter og begrensninger. Men det er ikke bare årstider, klima og råvarer som påvirker matvanene våre: Tilgang på energi og utstyr har forandret seg. Og ikke minst har reiser til andre land og verdensdeler påvirket skikkene våre og gitt oss nye ideer, oppskrifter og råvarer.

 

 

 

 


Forfatterne er to matglade jenter som har vært så heldige å få vokse opp i sine mødres og bestemødres kjøkken og fått del i den arven som de igjen hadde fra sine mødre og bestemødre. Det er denne arven og gleden over matkultur og mattradisjon de vil gi videre til deg som skal lese og bruke denne boka.

Lenker
Østlandets blad
Fosna-Folket
Nord-Salten


Innhold

Innledning........................................................................................7
Mattradisjon og matkultur .......................................................9
Årets gang......................................................................................12
Fra vugge til grav...............................................................................14
Høst ..................................................................................................17
Safting og sylting ..............................................................................17
Oversikt over bruksområder for ville bær og når de skal høstes ...18
Syltetøy ..............................................................................................21
Saft .....................................................................................................25
Hermetisering ...................................................................................26
Korn og mel.......................................................................................27
Brødets historie ................................................................................33
Sild .....................................................................................................36
Hval og hvalfangst ............................................................................38
Høsten er tid for lam og får!............................................................43
Vilt ......................................................................................................46
Senhøst var slaktetid for storfe og gris...........................................51
Andre kjøttretter ...............................................................................57
Spekemat...........................................................................................62
Juletradisjoner og skikker i førjulstid og advent..........65
Adventstiden .....................................................................................65
Julepålegg ..........................................................................................84
Julemiddagen ....................................................................................89
Vinter .............................................................................................104
Lofotfisket........................................................................................104
Det er flere sorter fisk i havet ........................................................107
Andre høydepunkter i mørketiden ................................................115
Vår...................................................................................................123
Påske ................................................................................................124
Annen vårmat..................................................................................127
Menyer fra 1931........................................................................131
Sommer.........................................................................................140
Sommermat.....................................................................................140
Sommerbær.....................................................................................147
Melk og melkeprodukter ................................................................150
ØL.....................................................................................................164
Mjød.................................................................................................168
Samiske mattradisjoner ........................................................169
Samiske høytider ............................................................................170
Samisk mat......................................................................................171
Samiske retter .................................................................................172
Samiske brødvarer ..........................................................................193
Etterord.........................................................................................198
Forfatterne.......................................................................................199
Litteratur ......................................................................................200
Internettkilder .................................................................................201
Historiske kilder..............................................................................202
En helt spesiell takk til .................................................................203
Stikkord........................................................................................204

  • Vg1 restaurant- og matfag
  • Vg2 kokk- og servitørfag
  • Matfag
  • Høyere utdanning
  • Allmennlitteratur
Yrkeslitteratur as, Universitetsgaten 14 3. etg.
Postboks 6794 St. Olavs plass, 0130 Oslo
Telefon: 22 500 400
E-post: post@yrkeslitteratur.no eller ordre@yrkeslitteratur.no
Organisasjonsnummer NO 935 490 650 MVA